Mediji

Mediji u Bosni i Hercegovini djeluju na osiromašenom, prezasićenom i zarobljenom tržištu, u nepovoljnim političkim i ekonomskim uslovima. Političku klimu obilježavaju retorika podjela i neprekidni sporovi među etnonacionalnim političkim elitama. Shodno tome, većina medija je podijeljena po etnonacionalnoj i političkoj liniji. Iako televizija ostaje primarni izvor informacija za širu javnost, online mediji i društvene mreže su popularniji među mlađim generacijama, što je trend koji utječe na širi medijski krajolik i u smislu produkcije i kvaliteta.

Uzorak Media Ownership Monitora čini ukupno 39 medija: 11 TV stanica, 10 radio stanica, 10 novinskih web stranica i 8 štampanih publikacija.

U Bosni i Hercegovini, prema registru Regulatorne agencije za komunikacije, postoji skoro 80 televizijskih stanica, uključujući i one koje su dio javnog servisa na državnom, entitetskom, okružnom i kantonalnom nivou.

Televizija u Bosni i Hercegovini ocjenjuje se kao visokorizična kategorija političke kontrole, koja može dolaziti i od strane vladajućih stranaka i opozicije. Tri javna emitera su dio uzorka. Uprkos finansijski dominantnoj poziciji javnih emitera (prihodi veći od 100 miliona konvertibilnih maraka (50 miliona eura), gledaoci preferiraju privatne medije poput Nove BH u vlasništvu United Groupe, sa 10,43 posto udjela u gledanosti. Jedna od najgledanijih televizija u Republici Srpskoj, Alternativna televizija, nalazi se na listi sankcija američkog State Departmenta.

147 privatnih radio stanica posjeduje dozvole Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine. Radio je i dalje prilično popularan medij: 56 posto mladih od 15 do 64 godine koristi radio na dnevnoj bazi (izvor: BrandPuls). Najpopularnija radio stanica je Radio BIG2, vlasnika Ljubiše Kragulj sa više od deset posto slušanosti (izvor: IPSOS). Radio stanica u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Radio BIR - deveta je najslušanija radio stanica u zemlji. Nijedan javni emiter nije među deset najslušanijih radio stanica.

U 2022. godini 80,9 posto ljudi u Bosni i Hercegovini koristilo je internet za čitanje portala, internetskih novina ili sadržaja časopisa. To se ogleda u stalnom porastu broja onlajn medija. Vijeće za štampu i online medije mapiralo je 615 online portala od kojih 490 sa dnevnim vijestima i 22 nedjeljnika i 12 mjesečno objavljenih sadržaja. Klix i Avaz imaju daleko najveći domet u periodu od marta 2022. do marta 2023. (izvor: IPSOS).

Prema podacima Vijeća za štampu i online medija u Bosni i Hercegovini, u zemlji postoji više od 120 štampanih publikacija, od kojih su većina sedmični ili mjesečni časopisi. Ovo istraživanje je fokusirano na sedam najčitanijih dnevnih novina i jedan sedmični politički magazin. I pored relativno velikog broja štampanih medija, tek svaki treći građanin Bosne i Hercegovine u dobi od 15 do 64 godine čita štampane vijesti. Uvjerljivo najčitaniji list u Bosni i Hercegovini je Dnevni avaz u vlasništvu Azre Radončić, bivše supruge osnivača lista Fahrudina Radončića (izvor: IPSOS). Tri od četiri najčitanija lista u Bosni i Hercegovini su listovi iz Republike Srpske, a njihove centralne redakcije su u Banjaluci - Glas Srpske, EuroBlic (u vlasništvu Ringierove kancelarije u Beogradu) i Nezavisne novine.

Mediji
  • Project by
    BIRN LOGO
  •  
    Global Media Registry
  •  
    Funded by European Union